Gyökereink emlékudvar és bemutató épület

Újabb jelentős mérföldkőhöz érkeztünk a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület életében: átadtuk az egyik ÚMVP Darányi Ignác Terv Turisztikai tevékenységek ösztönzésére irányuló - LEADER Helyi Akciócsoportok közreműködésével megvalósult projektünket.

 

A fejlesztésről:

Az Örkény Tábor Vadásztársaság meglévő vadászati tevékenységének bővítésére, a térségi turisztikai kínálat gazdagítására tűzte ki célul a „Gyökereink emlékudvar és bemutató épület”kialakítását. A fejlesztés során 20 millió Ft támogatással egy lőcsös-kocsi gyűjtemény bemutatására alkalmas teret alakítottak ki, melynek célja, hogy megőrizzék az utókor számára a régióra jellemző gazdálkodási szokásokat, lovas hagyományokat illetve a XIX. sz. végi és XX. század eleji paraszti kultúra autentikus eszközeit. A fejlesztés a Stipa Hagyományőrző Egyesület szakmai együttműködésével válhatott valóra.

 

Az emlékudvar ünnepélyes átadóját 2015. július 31-én tartottuk.

 

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára és a település országgyűlési képviselője beszédében gratulált a fejlesztéshez és méltatta az összefogást. Fontosnak tartja, hogy az állami fejlesztéseken túl, ilyen helyi kezdeményezésű, a helyiek ötleteire - igényeire épülő, együttműködéseken alapuló projektek is meg tudjanak valósulni.

 

Richlik István, az Örkény - Tábor Vadásztársaság elnöke, mint a pályázat benyújtója beszélt a már elvégzett feladataikról, háláját fejezte ki a rengeteg partnernek, önkéntesnek, akik segítették a fejlesztés megvalósulását, de azt is elmondta, hogy a sikeres üzemeltetéshez további együttműködésekre, sok közös munkára lesz még szükség.

 

Tóth Bertalan, Táborfalva Nagyközség polgármestere is köszöntötte a vendégeket. Az önkormányzat együttműködő partnerként szerepelt a pályázatban és a továbbiakban is szívesen állnak minden, a településen megvalósuló fejlesztő, innovatív elképzelés mellé, amelyek a helyi lakosok és a térség érdekeit szolgálják.

 

Végül Szalay Vilmos, aStípa Népi Hagyományőrző Egyesület elnöke, a projekt szakmai vezetője rendhagyó bemutatót tartott a kiállítás anyagából. Ismertetője álltál végigkocsikáztunk történelmünk fordulópontjain. Az egyesület tagsága autentikus népi ruhákban várta a vendégeket. Együtt tekinthettük meg a hazánk különböző tájegységeiről származó, 26 kiállított lőcsös kocsit, szekeret.

 

Sokat hangoztatjuk az alulról jövő, együttműködéseken alapuló fejlesztések jelentőségét. Büszkék vagyunk rá, hogy a pályázati folyamat során olyan hiteles, helyi szereplőkkel dolgozhattunk együtt, akik példát mutatnak arról mit is jelent valójában együttműködni. Látták és tapasztalták a közös munka nehézségeit, de ügyesen vettek minden akadályt és ennek eredményeként ma a térségünk gazdagabb lehet egy a múlt emlékeit őrző térrel. Kívánjuk, hogy a múltidézés mellé sok-sok élő és nagyon mai emlék is bekerüljön, hogy ezek már a közös élményeinkről, az együtt itt eltöltött időről szóljanak majd.

 

A fejlesztés megtekinthető:

 „Gyökereink Emlékudvar és Bemutató épület”, Táborfalva (2381) Jaj Major 30.

Bejelentkezés: Szalay Vilmos: 0630/289 48 32

 

Kocsír Anikó

Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület